"Als taxateur ben je nooit uitgeleerd"

Als specialist op het gebied van kunst en antiek werkt taxateur Joris Swagemakers al ruim vijftien jaar samen met Hiscox. “Ik ben daar erg blij mee. Want mede vanwege de opdrachten van Hiscox kan ik mijn ‘hobby’ blijven uitoefenen”, zegt hij lachend.

Op dertigjarige leeftijd begon Joris als ‘leerling-taxateur’ in het bedrijf van zijn vader. “Die was oorspronkelijk textielfabrikant in Brabant”, blikt hij terug. “Helaas ging vrijwel de gehele bedrijfstak aan het einde van de zestiger jaren van de vorige eeuw ten onder als gevolg van internationale concurrentie. Dus begon mijn vader op zijn vijftigste een nieuwe carrière en werd hij na bijscholing beëdigd taxateur. Ook ik kreeg de smaak al snel te pakken en volgde aansluitend diverse kunst- en antiekopleidingen in Antwerpen en Den Haag.”

Enthousiasme, leergierigheid en ‘fingerspitzengefühl’ zijn de belangrijkste eigenschappen om het vak goed te beheersen, benadrukt Joris. “Het duurt namelijk lang voordat je expertise hebt opgebouwd. Er is immers zoveel moois gemaakt in de eeuwen die achter ons liggen! Feitelijk ben je nooit uitgeleerd. Daarom kun je ook nooit expert/specialist zijn op alle disciplines.”

Netwerk van specialisten

Derhalve werkt hij onder de naam Aestimare Taxateurs (www.aestimaretaxateurs.com) nauw samen met Herman Meulendijks en Rob van Amelsfoort. “Herman, die jarenlang heeft gewerkt als hoofdtaxateur bij Christies, is specialist op het gebied van antiek zilver en antieke juwelen. Rob is jarenlang juwelier geweest en heeft zich gespecialiseerd in horloges en diamant. Dat is ook weer een apart metier. Daarnaast is hij expert op het vlak van moderne sieraden.”

Samen vormen de heren een goed team met een brede discipline. Joris: “En mocht er toch nog andere expertise nodig zijn, dan kunnen we terugvallen op ons internationale netwerk van specialisten. Of het nu gaat om Aziatische kunst, om Engels porselein of welk ander vakgebied dan ook.”

Registertaxateurs

Joris is onafhankelijk registertaxateur en zijn bureau is aangesloten bij de Federatie van Taxateurs Makelaars en Veilinghouders in roerende zaken. “Dat maakt ons register taxateurs, een belangrijke kwalificatie nu het beroep is vrijgegeven en iedereen zich zomaar taxateur mag noemen. Mocht er onenigheid ontstaan in de schadeafhandeling en de rechter komt eraan te pas, dan heb je een veel betere positie als de waarde van de kostbaarheden is vastgesteld door een register taxateur.”

“Ook in ons vak lopen er cowboys rond”, waarschuwt hij. “Mensen die zich beëdigd taxateur noemen, maar dat in feite niet zijn. Wie de waarde van zijn kostbaarheden, kunst en antiek wil laten vastleggen, moet dat dus goed in de gaten houden!” Daarnaast hecht hij sterk aan het feit dat hij onafhankelijk is. “Het betekent dat ik noch handelsbelangen noch veilingbelangen heb. Zo weet de klant zeker dat de taxatie altijd zuiver is.”

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over Hiscox’ Taxatie Service? Neem dan gerust contact op met Hiscox Nederland 020-5170700 of [email protected].