Angst leidt tot niets. Durf fouten te maken!

De intermediaire markt blijft aantrekken. Eind vorig jaar zat de top 100 alweer op het niveau van voor de crisis. Goed nieuws! Nou, ja en nee. Want weet u wat zo gek is? Het percentage van de omzet dat uit advies komt, is al jaren stabiel en vormt nog altijd slechts een klein deel van het totaal. Met andere woorden: de nieuwe groei is vooral aan provisie te danken. En daarmee verdient het intermediair dus nog altijd met name op bemiddeling, niet op advies.

Of dat verstandig is, valt te bezien. Immers, wie zijn verdienmodel voor een belangrijk deel op provisie bouwt, maakt zichzelf afhankelijk van omstandigheden waarop hij geen directe invloed heeft. Want wie bepaalt de producteigenschappen, de hoogte van de premie en het beleid van verzekeraars? Verzekeraars zelf!

Ik blijf mij erover verbazen dat het intermediair de kans niet heeft aangegrepen, die is geboden bij de invoering van het provisieverbod op complexe financiële producten. Waarom zijn advieskantoren op dat moment niet en masse overgestapt op een ander beloningsmodel, ook voor schadeverzekeringen? Is het omdat ze bang waren dat ze daarmee de kurk onder hun economisch bestaansrecht zouden weghalen? Niet ondenkbaar. Omdat ze simpelweg niet willen veranderen? Mogelijk. Of omdat ze bang zijn om fouten te maken? Hmmm…

Leren van fouten

Zoals u wellicht weet, ben ik bestuurder van Kampong, een grote omni-sportvereniging in het Utrechtse. Omdat we ondertussen met zeven verenigingen zijn, is ons bezoekersaantal gestegen tot boven de tienduizend. In de afgelopen jaren ontstond de behoefte aan een nieuw clubhuis. Maar hoe pak je dat aan? Wel: gewoon beginnen. Inmiddels is er een spiksplinternieuw complex uit de grond gestampt, dat afgelopen mei is opgeleverd. Is alles tijdens de bouw ervan goed gegaan? Nee, niet alles. Het meeste overigens wel. Zijn we tegen zaken aangelopen die we van tevoren niet hadden bedacht? Absoluut. Maar we hebben ervan geleerd en het was ook gebeurd als we alles tot in detail hadden gepland. Hebben wij uiteindelijk binnen afzienbare bouwtijd een prachtig nieuw clubhuis gerealiseerd? Ja. En dat zou niet zo zijn als we nu nog over de tekentafel gebogen zouden staan…

Een zeven is ook een voldoende

Nog een voorbeeld. Enkele maanden geleden was ik in China om daar te praten over een opdracht bij een toeleverancier van één van onze relaties. Tijdens het kennismakingsdiner klikte het zo goed met de topman van het Chinese bedrijf, dat hij mij uitnodigde om de dag erna kennis te maken met zijn projectmanager. Dat bleek een jonge vrouw te zijn die het Engels maar deels machtig was. Maar dacht u dat er een tolk aan ons gesprek te pas kwam? Niets daarvan. Zij voerde het woord. Begreep ze me even niet,  dan keek ze naar haar baas die haar dan hielp door een korte vertaling te geven. Ik vond het geweldig. Deze dame was niet bang om fouten te maken, ze wilde niet wachten tot ze perfect Engels sprak maar dook er gewoon in. Ze ging niet voor de tien, een zeven is immers ook een voldoende.

Doel voor ogen

Ik mis die mentaliteit steeds vaker bij Nederlandse ondernemers. Vrijwel iedereen die ik spreek heeft grote plannen, maar bijna niemand begint eraan. We zijn angstig, bang om fouten te maken. Wat is er gebeurd sinds we als kind hebben leren fietsen? Dachten we er toen over na wat er allemaal mis kon gaan? Nee, we hadden een doel voor ogen: leren fietsen. Dat dit gepaard kon gaan met zo nu en dan een pijnlijke val namen we voor lief.

Die houding, die we als kinderen hadden, is beklijfd bij ondernemers die wij als succesvol beschouwen. Neem John de Mol. Die heeft toch maar een miljardenbedrijf uit de grond gestampt en onlangs nog ‘even’ SBS ingelijfd. Zeker, maar denkt u nog wel eens aan debacles zoals Sport 7 en Talpa, om er maar eens twee te noemen? Waarschijnlijk niet.

Angst leidt tot niets

De moraal van dit verhaal: wees niet bang om fouten te maken. Angst leidt tot niets. Kinderen met faalangst presteren vaak minder goed omdat ze nieuwe lesstof vermijden. En als niemand ingrijpt, krijgen ze vaak ook nog lichamelijke klachten. Bij volwassenen kan faalangst uiteindelijk leiden tot burn out. En bij bedrijven tot faillissement.

Het sluit naadloos aan bij een citaat van Abraham Lincoln: ‘Wie niet in staat is een fout te maken, is tot niets in staat.’ Durf dus fouten te maken! Het mag, u wordt er beter van. En onthoud: als van de tien acties die u onderneemt er één beklijft, focus dan op die ene. De andere negen keren heeft u niet gefaald, maar de noodzakelijk schreden gezet op uw pad naar succes!