Bewoonde indruk wekken is niet voldoende

Er is weinig zo vervelend als na een heerlijke vakantie terugkomen om te ontdekken dat er is ingebroken. “Daarom blijft Hiscox het belang van preventiemaatregelen benadrukken”, zegt Martin Koopmans, Senior Risk Surveyor Art & Private Client Europe. “Natuurlijk doet iedereen de deur op slot en wordt de alarminstallatie ingeschakeld. Maar daarmee ben je er nog lang niet.”

“Om het huis een bewoonde indruk te geven, kun je er bijvoorbeeld aan denken om ’s avonds de binnenverlichting in te schakelen door middel van tijdschakelaars” vervolgt hij. “Maar we zien nog te vaak dat, als dit al gebeurt, de lampen elke dag op precies hetzelfde tijdstip aan- en uitgaan. Een beetje inbreker heeft dat na twee, drie dagen door en kan dan alsnog zijn slag slaan. Beter is het om per dag andere tijden te programmeren, zodat het inschakelen van de verlichting willekeurig lijkt.”

Auto op de oprit

Een andere tip die hij geeft is om een auto op de oprit van het huis te parkeren. “Nog beter is het om deze af en toe te verplaatsen of om te keren”, zegt hij. “Vraag vrienden, buren of desnoods de hulp om dit te doen tijdens je vakantie. Verder adviseer ik iedereen om op strategische plaatsen rondom het huis schrikverlichting te plaatsen, die aangaat als de sensor van de lamp beweging opvangt.”

Voorzichtig met sociale media

Maar het gaat veel verder dan dat. “Zo moeten ouders het internetgedrag van hun kinderen goed in de gaten houden en ook zichzelf in acht nemen waar het sociale media betreft”, benadrukt Martin. “Veel mensen hebben accounts die door iedereen bekeken kunnen worden. Inbrekers gebruiken Facebook, Twitter en fotonetwerken zoals Instagram steeds vaker als informatiebron. Dus als zoonlief tien foto’s vanuit het buitenland post, trekken zij al snel – de juiste! – conclusie.”

Huis in buitenland niet vergeten

Wat voor het huis in Nederland geldt, geldt dubbel voor huizen in het buitenland. Martin: “Over het algemeen staan die langer leeg en is er vaak minder frequent sprake van toezicht. Daardoor is het inbraakrisico voor tweede huizen nog groter dan voor de primaire woning. Binnen Huis & Kunst by Hiscox is hiervoor een speciale service ontwikkeld: de Risk Survey by Hiscox. Bij uitgebreide polissen of grotere risico’s bezoekt een Nederlandse expert het tweede huis in het buitenland voor een risico-inventarisatie en stelt naar aanleiding hiervan een adviesrapport op voor de verzekerde.”

Uniek serviceniveau

Deze complete veiligheidscheck is ook voor adviseurs interessant, vindt Martin. “Het is een bijzondere extra service die zij hun topklanten kunnen bieden. En mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, dan kan de verzekerde terugvallen op een schade-expert uit Nederland die afreist naar het vakantiehuis. Dat in combinatie met het internationale netwerk en de lokale expertise van Hiscox maakt het serviceniveau van onze inboedelverzekering Huis en Kunst uniek.”