COVID-19: veiligheidsadviezen voor musea en galerieën

In deze ongekende tijden van intelligente lock down sluiten kunstgalerieën en musea van overheidswege de deuren. Dit beperkt de uitbraak van het coronavirus, maar door de gedwongen sluiting zijn natuurlijk ook minder of zelfs geen mensen meer aanwezig in het pand. Dat maakt een museum of galerie kwetsbaar voor risico’s. Hebt u te maken met de beveiliging van uw museum, galerie of andere locatie waar kunst aanwezig is? Dan geeft Hiscox u graag een paar tips waarmee u risico’s van de sluiting kunt verkleinen of geheel voorkomen.

Controleer uw brandbeveiliging

De meeste galerieën en musea zijn beveiligd met een automatisch brandalarmsysteem. Functioneert dit systeem naar behoren? We raden u aan om te controleren of er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Check ook uw beveiligingscontracten – zijn ze volledig betaald?

Daarnaast doen verantwoordelijke personen er goed aan de potentiele brandgevaren te beoordelen. Een paar voorbeelden van zulke gevaren op een rij:

  • Gereflecteerd of gebroken zonlicht door ramen en daklichten.
  • Elektrische apparaten die niet continu in gebruik zijn. Voorbeelden zijn  computers, monitoren, beeldschermen en zelfs waterkokers en koffiemachines. Schakel deze waar mogelijk uit en koppel ze los (stekker uit stopcontact).
  • Defecte of onbewaakte verwarmingsapparatuur, luchtontvochtigers en andere omgevingscontroleapparatuur.
  • Ook brandstichting is een mogelijk risico, al verwachten we wel dat dit aanzienlijk lager is dan gewoonlijk, nu mensen vanwege het coronavirus thuisblijven.

Ontstaat er toch brand? Dan kan compartimentering het totale verlies beperken. Dit kan effectief worden bereikt door brandwerende binnendeuren te sluiten.

Voer waar nodig uw brandrisicoanalyses opnieuw uit. Controleer daarbij ook de oproeplijsten voor het bellen van alle noodzakelijke personen tijdens een ramp of alarmsituatie. Zijn bovendien uw rampenplannen actueel?

 

Waterschade – wat is uw risico?

Galerieën en musea doen er goed aan om een risicoanalyse voor hun leidingennet te maken. Dit helpt om gesprongen waterleidingen en incidenten door lekkend water te voorkomen. Risico’s kunnen worden verkleind door waar mogelijk de koudwatervoorziening uit te schakelen, zolang dit geen invloed heeft op vitale diensten. Ook het plaatsen van waterdetectieapparatuur, die stroming van water door leidingen bewaakt, is een goede aanvullende maatregel.

Meer specifieke omgevingssystemen zoals luchtbevochtigers en ontvochtigers vereisen ook controle en monitoring. In sommige gevallen kan deze monitoring op afstand gebeuren. Kunnen uw mensen de locatie niet betreden? Stel dan rapportage op afstand met systeemwaarschuwingen in.