E-Types en cybercrime

Privé-detective vindt gestolen oldtimers

Een privé-detective, die voor twee opdrachtgevers uit Amsterdam op zoek was naar twee gestolen Jaguar E-Types, heeft tijdens die zoektocht zes gestolen klassiekers gevonden. Via een verdachte, die een Ferrari te koop aanbood op een website, kwam de detective op het juiste spoor. Hij maakte vervolgens gebruik van een ‘nepkoper’ die een GPS-tracker wist te plaatsen. Het GPS-signaal leidde hem naar een loods in Kootwijkerbroek, waar naast één van de twee Jaguars nog vijf andere oldtimers stonden. De politie heeft de auto’s in beslag genomen en onderzoekt de zaak. De detective is nog op zoek naar de tweede Jaguar.

 

‘Overheid moet leidende rol pakken bij bewustwording cybercrime’

Volgens directeur Dave Maasland van ESET Nederland is er nog veel te weinig bewustzijn over de impact van cybercrime. In een interview met EenVandaag heeft hij de Nederlandse overheid opgeroepen de leidende rol te pakken om hierin verandering te brengen.

Nederland is een geliefd doelwit van cybercriminelen en dat brengt grote risico’s met zich mee. Naast de directe schade kan cybercrime het alledaagse leven namelijk fors ontregelen. Zeker als belangrijke infrastructuren plat komen te liggen, zoals bijvoorbeeld energienetwerken, ziekenhuizen of havens.