Even voorstellen extra: Hester van Deutekom

Hester van Deutekom is niet bepaald een groentje in het vak. Sterker nog, ze werkt al ruim twaalf jaar bij Hiscox! Als jurist die haar opleiding in Leiden volgde, was ze lang underwriter Professional Insurance, waarvan de laatste jaren als Teamleader Desk Underwriting. Sinds 1 januari heeft ze een nieuwe functie: die van Senior Technical Underwriter Professional Insurance.

“Hiscox is de afgelopen jaren stevig gegroeid”, vertelt ze. “Mede daardoor is deze functie ook in Nederland geïntroduceerd. Voorheen behoorde een deel van de werkzaamheden al tot mijn verantwoordelijkheid. Inmiddels is het echter zo veel geworden dat het een aparte taakbeschrijving is geworden.”

Ervaring

“Als Senior Technical Underwriter houd ik me onder meer bezig met het herschrijven en aanvullen van polisvoorwaarden, clausules en aanvraagformulieren. Die wil je natuurlijk zo helder mogelijk , maar juridisch sluitend, onder woorden brengen, zodat er geen misverstanden over kunnen ontstaan. Ervaring is dan echt een pré. Als je weet hoe een specifieke verzekering in elkaar zit, kun je de risico’s immers beter duiden, op basis daarvan de premie vaststellen en de clausules bepalen.”

Compliance

Ook de nodige taken op het vlak van compliance behoren tot haar werkzaamheden. Hester: “Denk bijvoorbeeld aan het up-to-date houden van verzekeringskaarten of aan de transparantie van het productontwikkelingsproces. Voor de ontwikkeling van marketing content over onze zakelijke producten bied ik op dat gebied ondersteuning aan onze marketing afdeling.

Underwriting

Daarnaast houdt ze de ontwikkelingen in de markt goed in de gaten. “Wat verandert er allemaal? Wat is de invloed van nieuwe wetgeving? Welke wensen hebben onze relaties, zowel de makelaars als de eindklanten? Om voeling te houden met de praktijk, houd ik mij daarom nog steeds bezig met underwriting. Dat zijn met name grote en complexe dossiers. Hierbij deel ik graag mijn kennis en ervaring in een coachende rol met het underwriting-team.

Dynamiek

De ontwikkelingen op het gebied van beroepsaansprakelijkheid voor met name de ICT-sector gaan snel, vertelt ze. “Denk aan toepassingen zoals blockchain, robotic process automation en artificial intelligence. Ook de reclamesector lift hierop mee met nieuwe ontwikkelingen zoals virtual- en augmented reality.

Ook in het kader van cyberverzekeringen blijft Hiscox alert op ontwikkelingen. “Nu de AVG bijna een jaar van kracht is, komen er steeds meer cases waarover de Autoriteit Persoonsgegevens en rechters zich buigen. Daardoor is er veel dynamiek en kunnen we, in samenwerking met onze partners, klanten ook beter helpen bij bewustwording van de risico’s en preventie.

Vakidioot

Al met al veel detectivewerk dus. “En dat is erg tijdrovend”, zegt Hester tot slot. “Daarom ben ik blij dat ik nu meer tijd heb om me daarin vast te bijten. Maar je moet wel een beetje een vakidioot zijn om dit leuk te vinden…”