Het onherstelbaar beschadigde schilderij

Banksy’s beruchte ‘Girl with Balloon’ – dat inmiddels de naam ‘Love is in the Bin’ heeft gekregen – is volgens Sotheby’s het dubbele waard, nadat de ingebouwde shredder het schilderij voor de helft in repen heeft gesneden. Daarmee is het een uniek voorbeeld van een kunstwerk dat duurder wordt omdat het (deels) is vernietigd.

Meestal geldt echter het tegenovergestelde. Tot die pijnlijke conclusie kwam ook een restaurateur, die een schilderij van één van onze verzekerden zou schoonmaken. De voorstelling, een prachtig, zeventiende-eeuws Hollands landschap, komt door de vergeelde vernis niet meer zo goed uit de verf. Zoals altijd gaat de hersteller voorzichtig te werk om de oorspronkelijke kleurenpracht weer tevoorschijn te toveren. Maar tot zijn ontsteltenis lost bij het verwijderen van de beschermlaag ook een deel van de bovenste verflaag op. Hoe het mogelijk is, kan hij nog steeds niet verklaren. Het is de eerste fout in zijn bijna dertigjarige carrière. En meteen een dure: het werk, met een getaxeerde waarde van € 25.000, is na de restauratie nog maar € 8.000 waard.

De schade
€ 17.000

De bijzonderheden
In tegenstelling tot de meeste andere producten in de markt dekt Hiscox’s Fine Art-kunstverzekering voor particuliere klanten ook schade die ontstaat als gevolg van restauratie, reparatie en reiniging. Daarnaast heeft de verzekering unieke dekkingskenmerken die bij deze schade goed van pas komen. Zo kan onze klant kiezen voor optie ‘Total loss verklaring’ en het verzekerde bedrag uitgekeerd krijgen. Een andere mogelijkheid is om het werk te laten herstellen. Mocht na restauratie blijken dat het schilderij alsnog minder waard is dan voorheen, dan vergoedt Hiscox tevens het verschil.