Hiscox introduceert exclusieve webtool voor PPP Fine Art

Kunst is op de meeste inboedelverzekeringen slechts beperkt verzekerd. Als één van de leidende kunstverzekeraars in de wereld heeft Hiscox daarom twee jaar geleden een laagdrempelige kunstverzekering geïntroduceerd: het Pre Priced Proposal (PPP) Fine Art by Hiscox. Deze verzekering is nu geheel online af te sluiten middels een speciaal ontwikkelde webtool.

“Kunst kopen is populairder dan ooit”, vertelt Jeroen Opstelten, manager Art & Private Client van Hiscox. “Daardoor komen er steeds meer kleinere collecties bij. Was het vroeger een niche voor kenners, inmiddels is het een beleggingsmodel waarin afgelopen jaar bijna € 52 miljard omging.” Daarbij wint het online aankopen van kunst sterk terrein. “Dat blijkt uit het Hiscox Online Art Trade Report. Met een groei van 12% en een totale omzet van ruim € 3,6 miljard in 2017, vertegenwoordigt kunst die via internet wordt aangeschaft inmiddels 7% van de totale markt.”

Vier minutenpolis

In lijn met die toenemende digitalisering is het PPP Fine Art by Hiscox aangepast. Jeroen: “We hebben een webtool ontwikkeld, waarmee zowel eindklanten als adviseurs de verzekering snel en eenvoudig via internet kunnen afsluiten. De online aanvraag wordt direct in onze systemen verwerkt. De praktijk leert dat het slechts enkele minuten duurt om alle benodigde gegevens in te vullen. Niet voor niets noemen wij de verzekering ook wel ‘de vier minutenpolis’. Overigens gaat de – tijdelijke – dekking in op het moment van aanvragen. Ook daarin zit dus geen vertraging.”

Drie verzekerde bedragen

Wie een PPP Fine Art by Hiscox afsluit, kan kiezen voor drie verzekerde bedragen: tot € 50.000, tot € 100.000 en tot € 150.000. De premies zijn laag en bedragen per jaar respectievelijk € 200, € 350 en € 450 exclusief 21% assurantiebelasting. De maximale schadevergoeding per item is € 25.000, voor breekbare objecten € 12.500. Er geldt geen eigen risico. Wanneer de polishouder nieuwe kunstaankopen doet, zijn deze automatisch gedekt binnen het verzekerde bedrag. Is dit niet meer toereikend dan kan de verzekeringsnemer de polis aanpassen.

Geen aankoopnota's of taxatierapporten

"Met onze nieuwe kunstverzekering zijn kunstwerken verzekerd tegen vrijwel alle denkbare risico’s", benadrukt Jeroen. "Ook als er tijdens transport of tijdelijk verblijf elders schade ontstaat, biedt de polis een vergoeding van maximaal 25% van het totaal verzekerde bedrag. Daarnaast hoeft de verzekeringsnemer geen aankoopnota's of taxatierapporten te overleggen om de waarde van de stukken te verantwoorden.”

Expertise-netwerk

Verzekeringsnemers van Hiscox kunnen tevens gebruik maken van het expertise-netwerk van de verzekeraar. "Kunst vertegenwoordigt immers niet alleen een waarde in geld", weet Jeroen. "Als een werk beschadigd raakt, is goede restauratie daarom minstens zo belangrijk als het vergoeden van de financiële schade. In zo'n situatie brengen wij onze klanten graag in contact met specialisten met wie wij al jaren samenwerken."

Andere verzamelingen

Het PPP Fine Art by Hiscox is expliciet een kunstverzekering en geen kostbaarhedenverzekering, benadrukt Jeroen tot slot. “Goud, zilver en sieraden vallen er dus niet onder. Dat geldt evenmin voor postzegel- en muntenverzamelingen of collecties wijn en whisky. Wie een dergelijke verzameling wil verzekeren of een kunstcollectie heeft met een waarde van meer dan € 150.000, helpen we graag met een van onze andere verzekeringsoplossingen."