Meer tips tijdens de corona-sluiting

Hiscox helpt graag om uw kunstcollectie ook tijdens de corona-lockdown veilig te houden. Als geen ander begrijpen we dat veiligheid mensenwerk is, waarbij zelfs voor de hand liggende risico's soms worden vergeten. Daarom helpen we u met handige checklists waarmee u nog eens de beveiliging van uw museum of galerie kunt overdenken.

Over brandbeveiliging en waterschade spraken we onlangs. In deel 2 van deze serie gaan we in op de overige aandachtspunten – van inbraakbeveiliging tot menselijke risico’s.

Inbraakbeveiliging

Binnenkort mogen galerieën en musea weer open. Maar op dit moment zijn ze nog gesloten en daarmee beveiligd achter deuren, ramen en eventueel rolluiken en hekken. Vrijwel altijd is ook een alarmsysteem aanwezig. Wat zijn de punten van aandacht bij zo'n inbraakbeveiliging?

 • Zorg ervoor dat uw alarmsystemen volledig ingeschakeld zijn én goed werken. Dit betekent dat al het onderhoud is uitgevoerd en dat beveiligingsabonnementen volledig zijn betaald.
 • Als het inbraakalarmsysteem door detectie wordt geactiveerd, is het belangrijk ervoor te zorgen dat alle cascade-oproeplijsten voor rampen- en alarmreacties volledig up-to-date zijn in relatie tot de laatste bezetting. Dat geldt ook voor actuele rampenplannen per locatie.
 • Veel galerieën en musea profiteren van cameratoezicht. In sommige gevallen is monitoring op afstand mogelijk (over IP). Ook hier is het verstandig om nog eens na te gaan of de juiste medewerkers toegang hebben tot het systeem. Mogelijk kan uw beveilingsbedrijf helpen met camerabewaking op afstand.

Andere aandachtspunten

 • Controleer of alle klimaatcontrolesystemen operationeel zijn, zodat fysieke schade aan kunstwerken wordt voorkomen.
  Houd verwarmings- en luchtbehandelingssystemen ingeschakeld en zorg voor goed onderhoud.
 • Hebt u een abonnement op een dienst voor ongediertebestrijding? Controleer dan of dit nog wordt uitgevoerd.
 • Ook tijdens de sluiting zijn grondige fysieke controles ter plaatse nodig.
 • Kunstwerken in de buitenlucht zijn tijdens de sluiting mogelijk kwetsbaar voor diefstal of vandalisme. Met regelmatige inspectie of cameratoezicht voorkomt u dit.
 • Heeft uw galeria of museum items in bruikleen? Tijdens de gedwongen sluiting kan de contractperiode hiervan worden overschreden. Zorg ervoor dat u een overzicht hebt van al deze items en dat er goed contact is met alle betrokken partijen, inclusief uw verzekeringsadviseur. Vraag hem of de voorwaarden, periode of dekking van de verzekering moet worden aangepast.
 • Zelfs de best bewaakte collectie is altijd nog kwetsbaarder dan een collectie die helemaal niet meer aanwezig is. Mede daarom raden we u aan om waar mogelijk kunst met een zeer hoge waarde óf kunstwerken die gemakkelijk te verplaatsen zijn, over te plaatsen van de collectie naar een veilige opslag. Zoals een kluis of een bewaakte strong room. Lukt het verplaatsen niet? Zorg er dan altijd voor dat de verschillende (fysieke) beveiligingssystemen goed met elkaar samenwerken. Dit om het indringers tijdens deze periode zo lastig mogelijk te maken.

Uw mensen

Medewerkers die nog aanwezig zijn in uw museum of galerie, moeten extra alert zijn. Enerzijds zijn ze vaak alleen aanwezig, anderzijds hebben ze mogelijk sleutels en codes of afstandsbedieningen van het alarm. Dat maakt hen kwetsbaar voor criminelen die onbevoegde toegang tot uw collectie willen verkrijgen. Met een paar eenvoudige maatregelen voorkomt u problemen.

 • Houd iedereen veilig en gezond. Laat hen altijd de de meest recente corona-adviezen en regels volgen.
 • Hebt u bemande bewaking en is dit een voorwaarde in uw verzekeringsdekking? Zorg er dan voor dat de bewakers ook tijdens de huidige sluiting aanwezig zijn. Voor andere galerieën en musea is een aanvullende bewaking misschien een goed idee. Juist in deze tijd is doelgerichte criminaliteit mogelijk en gesloten kunstcollecties kunnen juist door hun isolatie kwetsbaar zijn voor kunstdiefstal.
 • Overweeg of u meerdere medewerkers aanwezig kunt laten zijn en hun aanwezigheid kunt variëren, zodat geen regelmatig bewegingspatroon meer kan worden vastgesteld.
 • Is een medewerker tóch alleen aanwezig? Vraag hem of haar dan om regelmatig een collega telefonisch op de hoogte te houden van de situatie, de controles en korte afwezigheid vanwege bijvoorbeeld toiletbezoek.
 • Vraag uw medewerkers om op elk moment een opgeladen mobiele telefoon bij zich te dragen.