Markt voor oldtimers blijft groeien

De markt voor klassieke auto’s is springlevend. Zo trok de jubileumeditie van Interclassics Maastricht in januari van dit jaar bijna 35.000 bezoekers. Nooit eerder bezochten zoveel mensen de befaamde beurs voor oldtimers en exclusieve automobielen.

“De markt voor klassiekers blijft zeker de komende jaren goed”, verwacht Peter Luxwolda van Gratama & Luxwolda Classic Car Taxaties. “Zo lang de rente laag is en de economie goed draait, blijven mensen zoeken naar alternatieven voor sparen. Mede hierdoor komen er steeds meer nieuwe verzamelaars bij, ook omdat het vaak mogelijk is om oldtimers buiten box 3 te houden.”

Waardeontwikkeling

Over de waardevastheid van klassiekers is hij positief. “Her en der zie ik wel wat stabilisatie, maar we mogen niet vergeten dat de prijsontwikkeling van sommige merken en types in de afgelopen jaren wel erg hard is gegaan. Overigens blijven de prijzen in het zeer exclusieve segment gestaag stijgen.”

Dat constateert ook Jeroen Opstelten, manager Art & Private Client van Hiscox. “Eigenaren van topstukken, zoals een Aston Martin DB5 of een Jaguar D-Type, hoeven zich daarom waarschijnlijk geen zorgen te maken over de waarde van hun kostbare automobiel. Voor dit segment geldt hetzelfde als voor de high-end kunstmarkt: exclusiviteit lijkt zijn waarde te behouden. Maar ik heb ook gezien dat er nog altijd veel animo is voor auto’s als de Jaguar E-Type. Natuurlijk valt die in een ander klasse, maar voor een gaaf model betaal je al snel zo’n anderhalve ton.”

Nieuw segment verzamelaars

Volgens Jeroen is er tegelijkertijd een andere trend zichtbaar. “Wat mij opviel, is dat er op de beurs veel ‘recentere’ klassiekers met een verkoopprijs van € 10.000 tot € 15.000 aanwezig waren. Er is blijkbaar een nieuwe groep verzamelaars die specifiek interesse heeft in deze auto’s. Het heeft waarschijnlijk te maken met herkenbaarheid: jongere verzamelaars kiezen voor klassiekers uit de jaren ’70 en ’80 omdat hun vader of opa erin reed. Want een oldtimer kopen en bezitten heeft alles te maken met emotie.”

Het sluit aan bij de resultaten van een onderzoek dat ACI/ADAC enkele jaren geleden in Duitsland heeft gehouden. “Daaruit blijkt dat ruim een kwart van de ondervraagden interesse heeft in het bezit van een oldtimer, waarbij deze wens sterker is bij de groep die jonger is dan dertig jaar. Voor hen is prijs echter – nog – wel een belangrijk issue”, aldus Jeroen. “Collectioneurs in het exclusievere segment zijn over het algemeen de veertig voorbij”, bevestigt Peter Luxwolda. “Maar zoals gezegd, ook in die leeftijdscategorie groeit het aantal verzamelaars nog altijd.”

Maatwerkoplossingen

“Wat ook opvalt, is dat steeds meer bezitters van klassiekers behoefte lijken te hebben aan maatwerkoplossingen” zegt Jeroen tot slot. “Dat zie je bijvoorbeeld aan de toenemende vraag naar specifieke stallingsmogelijkheden zoals oldtimerhotels. Ook Hiscox speelt met Classic Cars by Hiscox in op die behoefte aan maatwerk. Bijvoorbeeld door de premie van onze oldtimerverzekering af te stemmen op het feit dat je maar met één auto tegelijk kunt rijden.”