Meltdown en Spectre bewijzen belang van direct updaten

Begin januari is bekendgemaakt dat onderzoekers twee belangrijke kwetsbaarheden in processoren hebben ontdekt: Meltdown en Spectre. Het gaat daarbij om gangbare processoren die zijn verwerkt in de meeste laptops, desktops en servers. Meltdown en Spectre bieden hackers nieuwe kansen om in te breken in computers en systemen. Gelukkig verschenen er snel software-updates die de kwetsbaarheid pareren.

“De ontdekking van Meltdown en Spectre geeft opnieuw aan hoe broos onze privacy en online veiligheid zijn”, zegt Yasin Chalabi. “Maar ondanks deze twee nieuwe kwetsbaarheden blijven de principes achter veilig computergebruik hetzelfde. Veel mensen zijn zich hiervan echter nog altijd onvoldoende bewust. Daarom is het van belang dat wij, maar ook onze makelaars, blijven herhalen hoe essentieel het is om te zorgen voor goede (online) beveiliging én het direct uitvoeren van software-updates.”

Ook tablets, smartphones en clouddiensten

Dat geldt overigens niet alleen voor de besturingssystemen van laptops, desktops en servers maar ook die van tablets en smartphones. Daarnaast kan het nodig zijn om updates te draaien voor cloud-diensten, zoals bijvoorbeeld het Google Cloud Platform. Yasin: “En omdat de meeste updates fundamentele wijzigingen aanbrengen in de werking van het systeem, moeten ook sommige andere programma’s zoals anti-virussoftware worden bijgewerkt.”

Om de updates zo goed mogelijk uit te voeren, adviseert Hiscox relaties om in eerste instantie met hun ICT-partner te praten. En als het niet duidelijk is of er een update is, kunnen zij het beste rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende softwareleverancier.

Niet wegklikken

Updaten, updaten en nog eens updaten. Het is de beste manier om zo weinig mogelijk risico te lopen, herhaalt Yasin. “Controleer daarom regelmatig op software-updates”, adviseert hij. “En krijg je een melding dat er nieuwe software voor het systeem is, klik deze dan niet weg, maar installeer het direct. Nog beter is het om de auto-updatefunctie van de computer aan te zetten.”

“Mocht het gebeuren dat een computer of een systeem toch wordt gehackt, dan is snelheid vereist om de schade zoveel mogelijk te beperken”, zegt Yasin tot slot. “In zo’n situatie is het sterk aanbevolen om direct contact op te nemen met adviseur of rechtstreeks met Hiscox.”

 

Over Meltdown en Spectre

Zoals gezegd, kunnen hackers als gevolg van Meltdown en Spectre data stelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wachtwoorden, documenten en foto’s. Door een fout in computerchips is het namelijk mogelijk om de beveiliging van de kernel, het beschermde gedeelte van een computer, te doorbreken. Bij Meltdown geldt dit voor alle pc's, laptops en servers met een Intel-chip. Spectre is van toepassing voor apparaten met een chip van Intel, ARM of AMD. Daaronder vallen ook andere slimme apparaten zoals smartphones, tablets en smartwatches.