Ondernemer Rolf verrast compagnon Chris met een whisky trail

Rolf loopt er al maanden over te piekeren: wat moet hij zijn vriend en compagnon Chris voor zijn vijftigste verjaardag geven? Ideeën die bij hem opkomen, verwerpt hij keer op keer omdat ze niet bijzonder of persoonlijk genoeg zijn. Dan oppert zijn vrouw Irene om Chris een belevenis cadeau te doen.

“Chris is een fervent liefhebber van single malt whisky, in het bijzonder die uit de Speyside”, vertelt Rolf. “Vroeger kon hij lyrisch vertellen over een nieuwe fles die hij op de kop had getikt. Ik herinner me nog goed dat hij een keer – we waren net afgestudeerd–  een stokoude Macallen kocht die hem een aanzienlijk deel van zijn eerste maandsalaris kostte.”

“Toen Irene over die belevenis begon, schoot me direct iets te binnen. Macallen is jaren geleden gekocht door een Amerikaanse destilleerder. In eerste instantie ging de kwaliteit er niet bepaald op vooruit, maar inmiddels maken ze weer prachtige whisky’s. En hebben ze een schitterend experience center laten bouwen op de plaats van de oude destilleerderij. Hoe gaaf zou het zijn als Chris en ik dat samen zouden bezoeken?”

Pearlcard by Hiscox

Omdat Rolf een Huis & Kunstverzekering heeft, is hij ook in het bezit van een Pearlcard by Hiscox. “Dat kwam – zeker nu – geweldig van pas”, benadrukt hij. “Als ondernemer heb ik weinig tijd over om alles uit te zoeken wat je moet weten voor een onvergetelijke reis naar Schotland. Daarbij was het ook kort dag: twee weken later zou Chris al vijftig worden.”

Dus belt hij met één van de Pearlcard-managers en legt zijn plan voor. “De dame in kwestie was niet alleen zeer vriendelijk, maar vooral erg bekwaam en creatief”, weet hij nog goed. “Al snel hadden we een geweldig programma samengesteld: we zouden er een heuse whisky trail dwars door de Speyside van maken. Compleet met bezoeken aan diverse bedrijven, proeverijen en overnachtingen in bijzondere hotels.”

Dwaalspoor

Nu moest hij Chris nog op een dwaalspoor zetten, zodat die zonder argwaan met z’n reiskoffer klaar zou staan op de dag van vertrek. “Dus betrok ik Charlotte, zijn vriendin, in het complot. Die had wel een idee, zei ze. Nog geen uur later belde Chris me met de vraag of ik het oké vond dat hij een paar dagen vrij zou nemen. ‘Ik vermoed dat Lotte een verrassing heeft vanwege mijn verjaardag’, zei hij. Ik stemde natuurlijk meteen in. Plan geslaagd!”

Twee dagen na een memorabel verjaardagsfeest belt Rolf aan bij zijn vriend. “Die had niets door. Dus toen ik vroeg: ‘Kom je nou nog?’ keek hij mij verbaasd aan. ‘Ja schat, het is Rolf die een verrassing voor je heeft, niet ik’, grinnikte Charlotte. Ze gaf hem een zoen, duwde de koffer in zijn handen en zei: ‘Nou vooruit, ophoepelen, ik zie jullie over een paar dagen wel weer verschijnen’. De deur sloeg achter ons dicht en ik bleef achter met een verbijsterde Chris.”

“Eenmaal in de auto – ik had besloten de Austin Healey uit de garage te halen voor deze memorabele reis – kwam hij langzaam bij zinnen. Hij probeerde me uit te horen, maar ik verklapte niets. Maar toen we in IJmuiden richting de ferry reden begon het hem te dagen. ‘We gaan naar Schotland’, zei hij, tevreden dat hij de bestemming had achterhaald. Maar hij wist natuurlijk nog niets.”

Loch Ness Lodge

De volgende dag rijden de vrienden over binnenwegen van Newcastle naar Loch Ness, waar Pearlcard twee kamers heeft geboekt in The Loch Ness Lodge. Rolf: “Geloof het of niet, het was prachtig weer. Dus tuften we met open kap, met een gangetje van zo’n veertig mijl per uur door het woeste landschap. Chris, die inmiddels alles accepteerde wat er gebeurde, vond het schitterend!”

Ze genieten van een fantastisch diner met uitzicht over het beroemde meer en duiken daarna bijtijds hun bed in. Na een verkwikkende nachtrust en een uitgebreid ontbijt stuurt Rolf de Healey richting Easter Elchies. “En toen had hij het door, hoor”, lacht hij. “Hij leek wel weer twintig, zo enthousiast reageerde hij. En ik moet zeggen: het bezoek aan The Macallen Estate was geweldig. De architectuur is schitterend, de beleving niet minder. En natuurlijk helpt een proeverijtje ook altijd mee om de sfeer te verhogen…”

Geweldig avontuur

Na een diner en overnachting in Castle Huntly toeren de vrienden de dag daarna langs de oever van de Spey weer landinwaarts. Her en der stoppen ze bij kleine destilleerderijen, genieten van een lunch en bereiken ’s avonds hun derde en laatste hotel aan de rand van het Cairngorms National Park. De dag erna rijden ze naar Newcastle, om daar de nachtboot terug naar huis te nemen.

“Het was een geweldig avontuur en ik kan er nog uren over doorvertellen”, zegt Rolf tot besluit. “We hebben veel moois gezien, heerlijk gegeten en gedronken en in prachtige hotels overnacht. Maar de grootste waarde van deze road trip is dat het onze vriendschap nog verder heeft verdiept. En dat realiseren we ons elke dag.”

 

Over de Lifestyle Service van Pearlcard by Hiscox

Wat u ook wenst, Pearlcard Lifestyle regelt het voor u. Zo hoefde Rolf maar één telefoontje plegen om het bezoek aan Macallen en de andere whiskystokers te plannen. Maar Lifestyle Service helpt u ook als u een spetterend concert of evenement wilt bijwonen, op zoek bent naar tickets voor (internationale) sportwedstrijden waaronder de Formule 1 en als u wilt reserveren bij een populair restaurant. Of wat dacht u van kaarten voor de opera of het theater? Dankzij ons uitgebreide netwerk kunt u met vrijwel al uw wensen bij ons terecht.

 

Meer Pearlcard by Hiscox Services

Naast Lifestyle biedt Pearlcard nog tal van andere services, zoals Travel, Concierge, Event, Healthcare en Wine Circle. Zo maakte Rolf gebruik van de Travel Service om de overtocht en de hotels te laten boeken. Hij had er ook voor kunnen kiezen om op Aberdeen te vliegen en een tweedaagse rondrit met chauffeur te maken, maar gaf de voorkeur aan een roadtrip met zijn Austin Healey.