Nieuwe voorwaarden Hiscox Art & Private Client in 2024

De wereld is constant in ontwikkeling en dus kan en wil Hiscox niet achterblijven. Daarom worden verzekeringen voor Huis en Kunst, Holiday Homes en Fine Art volgend jaar aangepast en verruimd. Martje de Roos, Underwriter Art & Private Client, praat u bij.

"Het gaat bijvoorbeeld om de dekking van zogenoemde 'groene' elementen, waaronder we zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen verstaan", vertelt ze. "Die zijn vanaf volgend jaar standaard meeverzekerd onder de gebouwdekking van onze Huis en Kunst- en Holiday Homes-polissen.”

Bijzonder is dat niet alleen schade aan de zonnepanelen zelf vanaf 1 januari 2024 is gedekt, maar ook het productieverlies op het moment dat ze niet meer (goed) functioneren als gevolg van schade. Deze laatste schadevergoeding is wel gemaximeerd.

Verbouwingskosten
Ook voor verbouwingskosten gaan de standaard dekkingen omhoog. "Sinds de pandemie is niet alleen het aantal verbouwingen toegenomen, ook zijn materialen en arbeid veel duurder geworden. Onze Huis en Kunst-klanten hoeven daarom vanaf 2024 hun verbouwplannen pas aan ons te melden als de kosten hoger zijn dan € 250.000. Nu is dat nog € 150.000. Voor polishouders van Holiday Homes gaat dit bedrag omhoog van € 25.000 naar € 50.000."

Niet-primaire waterkeringen
Verder worden de polisvoorwaarden voor Nederlandse risicoadressen uitgebreid met een dekking van schade als gevolg van het overstromen of doorbreken van niet-primaire waterkeringen. Martje: "Daaronder vallen bijvoorbeeld veel dijken en sluizen die ons land beschermen tegen binnenwater uit meren, kleine rivieren en kanalen. Overigens is waterschade als gevolg van extreme regenval al langer standaard verzekerd."

Sleep easy-cover
Regelmatig krijgt Hiscox vragen over – het risico op – onderverzekering. "Om onze verzekerden gerust te stellen, introduceren we volgend jaar de 'sleep easy-cover' voor onze Huis en Kunst klanten. Daarin is opgenomen dat, indien nodig, de maximale vergoeding bij totaalverlies 125% van het maximaal verzekerde bedrag op de polis is. Voorwaarde is wel dat de voortaxatie of risk survey niet ouder is dan zes jaar en dat er jaarlijks is geïndexeerd."

Huisdieren
"Misschien wel de leukste – en liefste – uitbreiding is de vergoeding voor vervangende woonruimte van de huisdieren van een getroffen Huis en Kunst polishouder. Het gaat dan niet alleen om honden en katten, maar bijvoorbeeld ook om paarden. De verzekerde moet weliswaar zelf een geschikt dierenpension of een passende manege vinden, maar kan een vergoeding claimen bij Hiscox."

Duidelijkheid
Tot slot wijst Martje erop dat bepaalde uitsluitingen voortaan expliciet zijn benoemd. "Denk bijvoorbeeld aan schade als gevolg van zonneweer, elektrisch geladen deeltjes die ontsnapt zijn van het oppervlak van de zon. Dat is nooit een risico geweest dat Hiscox heeft beoogd te dekken. Hetzelfde geldt voor de uitsluiting van cryptovaluta als onderdeel van de dekking van geld (op rekening). Dergelijke uitsluitingen zijn voortaan dus expliciet vermeld." De periode van dekking voor vervangende woonruimte na schade wordt trouwens verruimd naar 4 jaar. Tegelijkertijd worden limieten opgenomen.

Meer informatie
De hierboven genoemde aanpassingen vormen slechts een deel van alle veranderingen in de polisvoorwaarden. Adviseurs die samenwerken met Hiscox ontvangen eind september een brief met meer informatie én een link naar de nieuwe polisvoorwaarden. Een overzicht met alle wijzigingen is vanaf dit najaar ook online te raadplegen.

 

Lees meer nummers van de Hiscox Insight (archief)