Wijnkast

Op hol geslagen klimaatkast richt ravage aan

Wijnverzamelaars zijn er in soorten en maten. Sommigen verzamelen om het verzamelen, sommigen zien hun collectie als een belegging. Maar er zijn ook collectioneurs met een diepe passie voor het edele druivennat.

Onze verzekerde valt onder de laatste categorie. In zijn klimaatkast liggen ruim vijftig bijzondere flessen, waarvan hij er af en toe één opent ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis. Veel van de wijnen zijn exclusieve millennium-edities, die soms een waarde hebben van duizenden euro's.

Krimpende kurken
Maar op een dag doet zijn huishoudelijke hulp een schokkende ontdekking: in de klimaatkast, die staat ingesteld op 11,5º Celsius, vriest het! Daardoor is de wijn uitgezet en heeft de kurken deels uit de flessen gedrukt. Er lekt zuurstof naar binnen, wat desastreus is voor de kwaliteit en houdbaarheid van de wijnen. Onze verzekerde is in tranen. Zijn door de jaren heen, zorgvuldig opgebouwde collectie is van het ene op het andere moment verwoest.

Jaemes voorkomt financieel debacle

Dienstverlening van Jaemes
Een kast vol dure wijnen is in verzekeringsopzicht al snel een bijzondere verzameling. Nu is wijn standaard verzekerd binnen de Huis en Kunstverzekering van Hiscox, maar er geldt wel een (sub)limiet.

Gelukkig maakt onze verzekerde gebruik van de dienstverlening van Jaemes en heeft hij zijn verzameling laten beschrijven en waarderen door een erkend taxateur. Naarmate de collectie groeide, heeft die het taxatierapport regelmatig geactualiseerd.

Actuele waarde
Hiscox onderzoekt nog of de collectie kan worden vervangen, maar dat blijkt helaas niet mogelijk. Bijna geen van de wijnen is nog in de handel verkrijgbaar. Wel kunnen we de waarde vergoeden. Daarmee heeft onze verzekerde zijn wijn natuurlijk niet terug, maar het voorkomt wel een financieel debacle van ongeveer € 150.000.

Meer informatie
Wilt u uw relaties ook gebruik laten maken van de services van Jaemes? Vul dan het formulier in. Heeft u nog vragen? Lees hier meer over Jaemes of stuur een e-mail naar [email protected].